Kolesteroli LDL: Shkaqet, faktorët e rrezikut dhe trajtimi

Lipoproteina me densitet të ulët (LDL) Kolesteroli përbën pjesën më të madhe të kolesterolit në trupin e një personi. Kur një person ka shumë kolesterol LDL, ai mund të ndërtohet në muret e enëve të gjakut, duke krijuar pllakë.

Për shkak se kolesteroli LDL mund të ngushtojë enët e gjakut me kalimin e kohës dhe të lartësojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, njerëzit ndonjëherë i referohen asaj si "kolesterol i keq". Kolesteroli HDL, nga ana tjetër, merr kolesterolin në mëlçi për heqje, në vend që ta lejojë atë të grumbullohet në enët e gjakut. Si rezultat, njerëzit e quajnë atë "kolesterol të mirë".

Ky artikull do të diskutojë kolesterolin LDL, përfshirë shkaqet e mundshme, faktorët që mund të rrisin nivelet, simptomat e kolesterolit të lartë, rreziqet dhe komplikimet e mundshme dhe trajtimin.

causesfarë shkakton nivele të larta të kolesterolit LDL?

Ka shumë shkaqe të kolesterolit të lartë LDL, me disa që janë më të shërueshëm se të tjerët.

Gjenet

Nivele të larta të kolesterolit LDL mund të funksionojnë në familje. Nëse ka një ndryshim në një gjen në lidhje me kolesterolin, një person mund të zhvillojë hiperkolesteroleminë familjare. Kur dikush ka këtë gjendje, trupi i tyre lufton për të hequr kolesterolin LDL.

Gjendja mund të prekë 1 në 250 njerëz në të gjithë botën, me 90% të pa diagnostikuar, sipas Fondacionit Hyperkolesterolemia Familjare.

Mësoni më shumë rreth hiperkolesterolemisë familjare këtu.

Dieta

Nëse dieta e një personi është e pasur me yndyrë trans ose yndyrë të ngopur, ata mund të jenë në rrezik të ngritjes së kolesterolit të tyre LDL. Ushqimet e pasura me yndyrë të ngopur përfshijnë prerje yndyrore të mishit dhe produkteve të pasura të qumështit.

Udhëzimet dietike të Departamentit të Bujqësisë për Amerikanët rekomandon që 20-35% e kalorive ditore të një të rrituri të vijnë nga yndyrnat. Ai gjithashtu rekomandon kufizimin e marrjes së yndyrës së ngopur në më pak se 10% të kalorive në ditë, duke filluar në moshën 2.

Mësoni më shumë rreth yndyrnave të ngopura dhe të pangopura këtu.

Ilaçet

Disa ilaçe mund të rrisin kolesterolin LDL ose të ulin kolesterolin HDL. Këto përfshijnë:

 • medikamente antiretrovirale
 • Ndërmjetësime të kimioterapisë
 • Beta-Blockers
 • Diuretics
 • Steroidet

Zakonet e stilit të jetës

zakonet e përditshme mund të ndikojnë në nivelin e kolesterolit LDL dhe HDL.

 • Mungesa e aktivitetit fizik: Mjekët shoqërojnë nivelin e ulët të aktivitetit me kolesterolin më të ulët HDL.
 • Pirja e duhanit: Pirja e duhanit mund të rrisë kolesterolin LDL ndërsa ul kolesterolin HDL.
 • Stresi: Kur një person ndihet i stresuar, ata prodhojnë disa hormone që mund të bëjnë që trupi i tyre të bëjë më shumë kolesterol.
 • Pirja e shumë alkoolit: Pirja e Binge mund të rrisë kolesterolin.
 • Simptomat e niveleve të larta të kolesterolit LDL

  Kolesteroli i lartë LDL nuk paraqet domosdoshmërisht me simptoma, por një person me nivele të larta të kolesterolit LDL mund të jetë në rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare. Përveç kësaj, nëse dikush ka një histori të sulmeve në zemër, anginë ose goditje në tru, një mjek mund të monitorojë nga afër kolesterolin e tyre.

  Kur një mjek mat kolesterolin e dikujt, ata do të kontrollojnë për të parë nëse nivelet e LDL janë të larta dhe nivelet e HDL janë të ulëta. Ata gjithashtu do të shikojnë sasinë totale të kolesterolit në trup. Tabela më poshtë tregon nivelet e rekomanduara.

  TBODY>

  Shumica e të rriturve duhet të kontrollojnë kolesterolin e tyre çdo 4-6 vjet. Njerëzit me kushte themelore shëndetësore mund të kenë nevojë për një kontroll të kolesterolit më shpesh.

  Parandalimi i niveleve të larta të kolesterolit LDL

  Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), njerëzit mund të ulin kolesterolin e tyre LDL duke ndërmarrë veprimet e mëposhtme. > Ata gjithashtu mund të zgjedhin ushqime me fibra të lartë për të rritur kolesterolin HDL ndërsa ulin kolesterolin LDL.

  Mësoni më shumë rreth ushqimeve me fibra të lartë këtu.

  Duke marrë kohë për të qëndruar aktiv

  Nëse një person nuk është në një peshë të moderuar ose ka mbipesha, ata mund të kenë një rrezik të shtuar të kolesterolit të lartë LDL. Nëse një person nuk është shumë aktiv dhe ka një indeks të lartë të masës trupore (BMI), ata mund të kenë nevojë për të rritur nivelin e aktivitetit të tyre.

  Të rriturit duhet të synojnë të përfundojnë 150 minuta aktivitet fizik në javë. Një rutinë javore mund të përfshijë 30 minuta stërvitje gjatë 5 ditëve. Një person mund të provonte kardio, për shembull, të tilla si ecja e shpejtë ose vrapimi. Aktivitetet e forcimit të muskujve siç janë ecja në kodër ose trajnimi i peshës së rezistencës gjithashtu mund të ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të moderuara të peshës.

  Mësoni më shumë rreth përfitimeve fizike dhe mendore të ushtrimit këtu.

  Ndalimi i pirjes së duhanit

  Pirja e duhanit ka efekte të shumta të dëmshme në trup. Sidoqoftë, efekti i tij në sistemin kardiovaskular mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së zemrës në një person që tashmë ka kolesterol të lartë LDL.

  Mësoni më shumë rreth efekteve shëndetësore të pirjes së duhanit këtu.

  Ulja e konsumit të alkoolit

  Kur një person pi alkool, niveli i kolesterolit dhe triglicerideve të tyre rriten. Meshkujt nuk duhet të konsumojnë më shumë se dy pije në ditë. Femrat duhet të kufizohen në një pije në ditë.

  Mësoni më shumë rreth efekteve shëndetësore të alkoolit këtu.

  Trajtimet për kolesterolin e lartë LDL

  Trajtimi për kolesterolin e lartë LDL mund të ndryshojë në varësi të niveleve individuale të kolesterolit të një personi. Ilaçet e përshkruara mund të përfshijnë:

  Lloji i kolesterolit Nivele të shëndetshme
  Kolesterol total Nën 200 mg/dl
  LDL Kolesterol nën 100 mg/dl
  Kolesterol HDL HDL mbi 60 mg/dl
 • Statinat: Ky ilaç ngadalëson prodhimin e kolesterolit në mëlçi. Ndihmon gjithashtu që mëlçia të prishë kolesterolin.
 • sekuestruesit e acideve biliare: Ky ilaç heq acidet biliare, gjë që bën që trupi të bëjë acide biliare nga kolesteroli LDL.
 • Niacin: Kjo vitaminë B ngre kolesterolin HDL ndërsa ul kolesterolin LDL.
 • Fibratet: Ky ilaç ul trigliceridet.
 • Frenuesit e PCSK9: Njerëzit që marrin këtë ilaç kanë hiperkolesteroleminë familjare.
 • Sëmundja e zemrës
 • Sulmi në zemër

sjelljet.

Historia e Familjes

Gjenet e përbashkëta, së bashku me mjedisin dhe stilin e jetës, mund të ndikojnë në rrezikun e një personi për rritjen e niveleve të kolesterolit LDL, së bashku me kushte të tjera siç janë sëmundjet e zemrës.

Mosha dhe gjinia

Ndërsa njerëzit plaken, kolesteroli natyrisht ndërtohet pasi trupi nuk është më aq efikas në pastrimin e tij. Në përgjithësi, meshkujt kanë nivele më të ulëta të kolesterolit HDL, dhe femrat kanë nivele më të ulëta të kolesterolit LDL derisa të arrijnë në menopauzë ose të jenë rreth moshës 55 vjeç. Kolesteroli LDL përfshijnë:

 • Kolesterolin e mëparshëm të lartë LDL
 • Diabeti i tipit 2
 • Obeziteti
 • Hiperkolesterolemia familjare
 • /UL>

  Sjelljet

  sjellje të caktuara gjithashtu mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kolesterolit të lartë LDL, të tilla si të mos jenë aktivë ose të hani ushqime të larta në yndyrnat e ngopura dhe trans.

  Nëse një person është i shqetësuar kolesteroli i tij LDL mund të jetë shumë i lartë, ata duhet të flasin me mjekun e tyre.

  Përmbledhje

  Nëse kolesteroli LDL i një personi është shumë i lartë, ata mund të zhvillojnë pllakë aterosklerotike në enët e tyre të gjakut, të cilat me kalimin e kohës mund të shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare. Njerëzit ndonjëherë i referohen kolesterolit LDL si "kolesterol i keq" dhe kolesterol HDL si "kolesterol i mirë". Kolesteroli HDL transporton kolesterolin në mëlçi, ku prishet.

  Njerëzit mund të zvogëlojnë kolesterolin e tyre LDL me ushtrime dhe të hanë ushqime të ulëta në yndyrna të ngopura dhe trans https://harmoniqhealth.com/al/. Ushqimet e pasura me fibra gjithashtu mund të ndihmojnë në rritjen e kolesterolit HDL. Ndonjëherë njerëzit trashëgojnë një gjen që shkakton kolesterol të lartë LDL, kështu që është e rëndësishme që ata të shmangin ushqimet e yndyrshme dhe të mbeten aktive.

  Nivele të larta të kolesterolit LDL mund të çojnë në kushte të tilla si sulmi në zemër, goditje në tru dhe angina. Nëse dikush është i shqetësuar për nivelin e tyre të kolesterolit, ata duhet të kontaktojnë me mjekun e tyre.

 • Sëmundja e zemrës

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.